Tower of Green Pockets

十一事務所 × 潘冀聯合建築師事務所|XRANGE x JJP Architects & Planners

上市電子公司辦公及研發大樓的設計希望提供科技工作者一個以人為出發點的工作場所,因此結合了有效率的辦公隔間以及開放式的口袋型「綠叢空間」。如島嶼般的綠色社群空間除了能讓員工間彈性互動及當作會議場所之外,更是能讓他們遠離電腦螢幕的互動及休息去處。

Tower of Green Pockets

十一事務所 × 潘冀聯合建築師事務所|XRANGE x JJP Architects & Planners

上市電子公司辦公及研發大樓的設計希望提供科技工作者一個以人為出發點的工作場所,因此結合了有效率的辦公隔間以及開放式的口袋型「綠叢空間」。如島嶼般的綠色社群空間除了能讓員工間彈性互動及當作會議場所之外,更是能讓他們遠離電腦螢幕的互動及休息去處。每一層樓皆有多處「綠叢空間」,散佈於大樓南面及西南面之帷幕牆窗邊。綠叢空間的自然植栽與其排放之芬多精,除了帶給員工好心情,更提供整棟研發大樓清淨的空氣。綠叢空間之垂直堆疊在大樓外觀呈現為弧形的玻璃柱狀體,塑造出辦公室大樓獨特的波浪形外觀。

辦公大樓波浪形表面造型除了形成島嶼綠叢空間之外,也提升了整棟建築的環保機能。大樓南向及西向帷幕牆若是平坦之設計,外牆整體就會長時間受到持續性的日照直射影響,其熱負荷相當可觀,在能源資源上為了維持室內之舒適溫度,會產生永久性的消耗。以人為出發點的「綠叢空間」衍生出來的弧形帷幕牆表面,因應著日照的路徑,在延綿凹凸的外牆產生了活躍的光影變化。帷幕牆內凹處的影子形成了外牆的遮蔽,避免了外牆整體任何一區長時間受到持續性日照直射的問題。因此,波浪外型設計的大樓表面有效減輕了建築本體的日射量,並提升節能效應,形成冬暖夏涼的辦公大樓。

除了十六層樓的辦公空間及實驗室以外,大樓三樓規劃有一千兩百平方公尺之健身房,膠囊休息室及員工景觀餐廳。一樓功能規劃為表達業主對企業公益分享文化的重視與長期投入,大廳西側設置生態藝術空間作為生態畫作的收藏、保育與推廣。大廳東側兩百五十人的演講廳是大樓重要的設計亮點,其屋頂為木結構,以新環保材CLT(集成結構木材)重新闡釋傳統實木斗拱結構。新形態斗拱系統以米字型模組構成菱形桁架,菱形幾何讓米字型斗拱模組可「斜角堆疊出挑」,突破了傳統實木條水平堆疊與出挑的限制,讓新形態斗拱系統呈現出空間穿透性及流動感,創新了傳統斗拱建築的語彙與表現。

Green Pockets are refuge islands of greenery for resting, mingling, brainstorming and meeting. For the 2,000 high tech workers in the R&D office tower, these informal social spaces provides crucial relieve from the uniform efficiency of cubicles.

Lining the south side of the tower, Green Pockets are vital places for fresh air intake, oxygen production and smiley faces. Expressed as large “flutings” on the exterior, these Green Pockets form the distinctive wavy curtain design of the office tower.

The human-centric wavy form concept resulted in great environmental benefits. As the sun travels across the sky during the day, shifting pockets of shadows are created within the wavy folds of the tower, thereby shielding shifting portions of the curtain wall from direct and continuous solar heat gain. In the winter, the wavy folds become heat pockets. The temperature of the wavy curtain wall thus stays cool in the summer while gaining desired heat in the winter.

The tower houses 16 floors of office and prototype lab spaces. 1F holds a 500㎡ gallery and a cafe, dedicated to the client’s vast collection of watercolors of bird species and habitats native to Taiwan; 2F houses a library, infirmary and a complex of meeting facilities. There is a 300-seat dining hall, gym and yoga studio on the 3F.

The highlight of the public programs is a 250-seat auditorium with a unique wooden roof structure that reinvents the traditional Chinese dougong (squared system of stacked and cantilevered timber structure) with CLT and engineered wood. The modernized dougong roof structure resembles a diamond lattice formed by modular 8-point stars nodes with curved ends. These unique star nodes stack and cantilever, achieving greater height and airiness.